sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

Pohjanmaa-Cup, Lappajärvi uistelu kilpailu

Nyt siis uisteltiin Pohjanmaa-Cupin neljäs osakilpailu Lappajärvellä ja kilpailua oli uusittu viime vuosiin nähden sillä tavoin, että taimenen kerroin oli laskettu kymmeneen, ahvenen alamitta 30cm ja kerroin nostettu kolmeen ja kaikenlisäksi kilpailun nimi oli muutettu entisestä Lohikunkuudesta pelkästään Lappajärvi uisteluun. Mutta nyt asiaan eli itse kilpailuun.

Kilpailuaika oli siis 12-22:00 ja tämä on samalla Pohjanmaa-Cupin pisin kilpailu ja tämän takia myös yleensä sitkein, sillä Lappajärvi ei ole ollut meille helpoin kohde ikinä. Tero ja Pasi olivat siis edellisenä päivänä käyneet heittämässä treenin täällä ja mitä heitä haastattelin niin oma luottoni paikkoihin ei ollut aivan mahdoton, mutta tarkemman haastattelun jälkeen pieni toivon kipinä oli noussut itselleni vielä ennen kisaa. Ja hauskinta oli vielä se, että poikien edellisen päivän treeni oli Pasin mukaan ollut paras treeni hänellä tähän kilpailuun. Myös se, että vetäisimme "uusia" syvyyksiä meille, sillä olemme todella vähän uistelleet 8-10m vettä toi lisämielenkiintoa kilpailuun. Toki se, että jos tätä aluetta haravoidaan tuloksetta niin kilpailusta voi odottaa todella puuduttavaa puurtamista tyynessä ja helteisessä Lappajärvessä.
Rennolla asenteella

Laskimme veneen Karvalasta ja lähdimme vesille vasta puoli tuntia ennen kuin kilpailu alkoi, vaikka järvelle olisi saanut lähteä jo tunti ennen kilpailua. Kello löi 12:00 ja kelkat leveälle ja takilat syvyyksiin. Onnistuimme saamaan vehkeet leveälle kohtuullisen nopeasti ja nyt sitten alkoi odottelu. Päätimme tehdä myös kaikenlaisia kokeiluja, sillä itse otin keulamiehenpaikan Teron kanssa, Pasi ajoi ja Allu hoiteli toista puolta. Kilpailussa oltiin siis todella rennolla asenteella, mutta samalla silti pidettiin tilannetaju päällä. "Ikävä" asia vain oli se, että istuskelun keskeytti yht'äkkinen vavan taipuminen. Hauki kyytiin ja tili auki. Pian toinen vapa kaarelle ja mitä vielä taas kauhea hauen lötkäle veneeseen. Mitä ihmettä täällä tapahtuu!! Ja kuin kirsikaksi kakun päälle isolla karikolla 46cm kuha iglooseen! Ensimmäiseen tuntiin siis ruumensimme paikastamme n. 4 mittahaukea ja yhden kuhan. Avan mahtava aloitus kilpailulle!
Isoa kapulaa

Kolmeen tuntiin onnistuimme saamaan tästä paikasta kymmenkunta hyvää mittahaukea ja tämän yhden kuhan. Ja kaikenlisäksi, kun olin tarkistamassa erästä vapaa pohjakosketuksen jälkeen niin kelauksen aikana kiinni pamahti hyvä hauki kiinni. Hetken väsyttelyn jälkeen kala tietenkin irtosi eli kerroinkalaa ei vieläkään tässä veneessä kilpailun yhteydessä nähty. Tämän jälkeen paikka hiljeni aivan täysin. Monta lenkkiä eikä minkäänlaista vapojen taipumiskonserttia ollut havaittavissa joten oli aika tehdä peliliikkeitä. Syvemmälle meillä eli ollut vehkeitä joten siirryimme astetta matalempaan vaikka keli tyyntyi entisestään ja aurinko grillasi jokaisen nahkaa. Pieni vehkeitten kevennys auttoi ainakin vähän sillä Hauki-Lohikkaaseen tiensä lyösi 49cm messinkikylki! Harmittava asia vain oli se, että tähän tämä paikka jäikin ja tämän jälkeen ajattelimme, että vedämme vielä pari lenkkiä tässä syvemmässä vedessä. Kalat eivät nyt häirinneet meidän loirimistamme joten oli aika tehdä seuraava liike. Myös Mäenpään venekunta ilmoitteli kovasta kalapotista, jota he olivat vetämässä ja koimme olevamme paljon heistä jäljessä. Nyt siis nostimme vehkeet ylös ja vene plaaniin!
Fisua haaviin ála Pasi

Nyt vuorossa oli pitkä linja Selkäsaarilta etelään. Vehkeet siis samaan 8-10m veteen ja eikun loirimaan uutta linjaa. Ensimmäinen linja ei tuottanut tulosta laisinkaan, joten teimme pienen siirtymän kelkat vedessä uuteen linjaan, joka sijaitsi aivan tämän edellisen lähellä. Tilanne alkoi vaikuttamaan pahalta, sillä viimeiseen kolmeen tuntiin emme olleet saaneet kuin tämän yhden kuhan. Kilpailua oli jäljellä enää pari tuntia. Kerrankin löysimme vielä loppuun kalaa sillä vavat alkoivat jälleen taipua ja hymy nousta lähelle korvia, kun komeaa haukea alkoi nousta veneeseen. Puoleen tuntiin ruumensimme kyytiin hyvin mittahaukia, mutta näiden ensimmäisten hätkien kalojen jälkeen kala löi jälleen suunsa kiinni.
Khyyllähän shitä haukea tulloo...

Päätimme, että vetäisimme silti tätä samaa aluetta viimeisen tunnin ajan, sillä koimme siirtymisen olevan turhaa. Yrittää kannattaa aina viimeiseen asti, sillä Pasin puoleiseen takilaan iski vielä hetki ennen vehkeiden kelaamista kakkosen hauki! Tämän jälkeen oli nostettava vehkeet ylös ja tehtävä siirtyminen Karvalaan ja vietävä kalat autoon, jossa ne vietäisiin Kivitippuun punnituspaikalle. Täytyy myöntää, että tämä on kyllä mielenkiintoinen tapa, sillä tässä on tiettyjä riskejä esim. mitä jos virallinen kalapussi repeää kuhan terävistä piikeistä ja kaikki kalat luistavat auton pohjalle...


Kalaa oli tullut hyvin kaikille ja jälleen kerran kerroinkalamiehet olivat aivan erikseen. Lammi neljä kerroinhaukea, Noukkala kolme. Aivan käsittämätöntä on näiden herrojen taito tähän isojen haukien pyyntiin. Kilpailun vei tässä erittäin tiukassa kilpailussa Noukkalan Mika ja toisena siis Lammin Aimo ja kolmas Hernesniemi Jari. Jokaisella siis kerroinkaloja ja kaikki he mahtuivat 3000p sisälle! Meidän 19 mittahaukea painoivat 36 905g ja kaksi kuhaa 1815g ja näistä tuli pisteitä 42 350p, jotka oikeuttivat meidät kahdeksanteen sijaan. Tähän täytyy olla tyytyväinen, sillä tämä kilpailu ei ole ikinä onnistunut ja nyt kympin joukkoon sijoittuminen oli mahtava parannus edellisistä vuosista. Cupissa jatkamme edelleen sijoituksella 5.

 Seuraava kilpailu onkin meidän Pasin järjestämä ja se käydään Toisvedellä ja täällä meillä ei olekkaan kuin parannettavaa, sillä viime vuotinen pyöreät nolla mittakalaa kaivelee vielä mielessä. Ja seuraavana päivänä onkin Keski-Suomi Cupin kilpailu Keurusselällä ja siellä olisi tarkoitus parantaa myös meidän kevään kilpailun vitossijaa.

Lappajärvi-uistelun Tulokset
Keskisen Kello uistelu

Loppuun vielä lisää kuvia kilpailusta:
potti

Hauen mötkäle
Itsekin erehdyin tarttumaan vapaan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti